Sjekk om du har et smart billån

Som med andre typer lån kan det lønne seg å refinansiere billånet ditt. Da vil du kunne oppnå bedre renter, enten fordi rentenivået har endret seg siden du kjøpte bilen, eller fordi du kan flytte det sammen med boliglånet eller andre lån du har.

Hva som er mulig for deg kommer an på hvilken type billån du har.

To typer billån

Det er vanlig å ha ett av to typer billån. Det ene er lån med sikkerhet i bilen, det andre er billån uten sikkerhet i bilen. Det siste kalles også kaskofritt billån.

Dersom billånet ditt er tatt opp med sikkerhet i bilen er det en del ting du må ta hensyn til før du kan refinansiere.

Da må det nye billånet ha samme låntaker eller låntakere som det opprinnelige lånet. Billånet må også være på samme beløp, og innfrielsesdatoen må også være den samme. I tillegg vil panten i bilen måtte være lik det billånet du har i dag, ifølge lån.no.

Innenfor disse kravene er det likevel ofte mulig å oppnå bedre lånerente enn du har i dag. Det kan skyldes flere forhold. I tillegg til at renten kan være generelt lavere nå enn da du tok opp lånet, så kan din kredittscore ha bedret seg. Det kan skje av mange grunner, for eksempel at du kanskje har høyere lønn eller en mer stabil jobb nå. Eller kanskje du har betalt ned mye på annen gjeld. Alle forhold som gjør deg til en sikrere betaler vil kunne påvirke renten du tilbys fra banken din.

Kaskofritt billån

Dersom du har et billån som ikke er knyttet opp mot sikkerhet i bilen står du langt friere til å endre billånet slik du vil.

En mulighet da er å flytte lånet inn under boliglånet, eller slå det sammen med andre forbrukslån for å oppnå bedre rente samlet. Det er som regel rimeligere å ha et samlet forbrukslån enn å betale på flere lån hver for seg.

Sammen med boliglånet

Siden boliglån som regel har en bedre rente enn det som er vanlig å få på andre lån, vil det kunne lønne seg å flytte billånet inn i rammen for boliglånet.

Det er da en forutsetning fra banken at du fortsatt stiller sikkerhet i fast eiendom tilsvarende 85 prosent eller høyere av det som er boligens verdi, forteller lån.no.

Hvis du slår billånet sammen med boliglånet bør du likevel betale ned bilen raskere enn boligen. Det gjør du ved å betale inn ekstra på boliglånet, med beløp tilsvarende det du ellers ville betalt på et billån.

Årsaken til det er at boliglånet som regel strekker seg over veldig lang tid, gjerne 20 eller 25 år. Dersom du bruker så lang tid på å betale ned bilen vil du betale renter over så lang tid at det likevel blir dyrere enn om du hadde beholdt det som et separat lån. Da vil en samlet kjøpesum for bilen bli høy.

Få flere tilbud

Det kan være lurt å innhente mange tilbud når du skal refinansiere billånet. Du kan selv kontakte ulike banker og finansieringsforetak, eller du kan søke gjennom lånetjenester på internett. Lån.no, og Nordax er bare noen av mange som tilbyr hjelp med billån.
Ta deg tid til å vurdere en god del, så kan du føle deg sikker på at du ender opp med best mulig rentebetingelser på billånet ditt.

Kilder:

https://www.nordax.no/lane/refinansiere